I senaste numret av Livets goda (#51) finns en spännande artikel om cider skriven av Alf Tumble. Rubriken är "Cider-jakten på ett svenskt uttryck" och där har Riktig Cider och Cidersällskapet fått fint sällskap av bland annat Brännlands Cider och Kivikås musteri.
Artikeln inleds av Brännlands cider Andreas Sundgren:
-Någonting är på gång i Sverige, det finns en stark rörelse.
Det handlar om att förädla äpplen till cider, iscider, äppelportvin och must. I artikeln berättas om bland annat Gastronomigruppen som tagit fram flera olika äppelmuster (som finns på Systembolaget just nu). De har Single Variety muster av samma äppelsort plockad på olika platser i Sverige och har även jäst must till cider hos Marcus Breuer i Tyskland.
Brännlands ciders målsättning är att producera organisk och tillsatsfri cider. Inspiration finner de i såväl engelsk, fransk som kanadensisk tradition. Utgångspunkten och mötet sker med de norrländska trädgårdsäpplena. Kommersiella produkter förväntas vara klara som tidigast 2012, och då kommer det antingen att vara iscider eller äppelportvin.
Det är mycket på gång och kul att Livets Goda samlat ihop en del av det i en bra artikel!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar