måndag 21 mars 2011

Manoir d´Apreval

Vi har varit ute och rest och tog tåget från Paris till Trouville Deauville vid den normadiska kusten. Vårt mål var att besöka Manoir d´Apreval, en kvalitetsproducent av cider, pommeau och calvados. Manoir d´Apreval har varit i flera generationer vårdats av familjen Letellier och i dag är det Agathe som ansvarar för produktionen. Det är en traditionell och vacker gård på en sluttning mot vattnet. Agathe själv bor tillsammans med sina tre barn i ett hus intill calvadoskällaren där man kan hitta hennes släkthistoria i olika årgångar av calvados. Agathe har högväxta odlingar med 17 olika sorteras äpplen som sträcker sig längs vägen till Honfleur. Här finns också en gårdsbutik som är öppen för besök.

Familjen Letteliers vackra hus intill calvadoskällaren. Manoir d´Aprevals logotype har inspirerats av sättet att bygga där stockarna syns i fasaden.

Träbackarna som äpplena och päronen plockas i varje höst.

Agathe Letellier i huset där cidern lagras. Agathe berättar om hur den söta cidern tillverkas. Jäsningen kan avbrytas genom att tillföra sulfiter men gör man inte det så får man istället låta jästpartiklarna (som är tyngre) sjunka till botten. Cidern tappas sedan om till en annan tank. Eventuellt behöver man sedan tanka om cidern igen upp till 10 gånger för att få bort all jäst och på så vis stoppa jäsningen. Temperaturen som cidern jäser i är mycket låg, i huset finns inget värmesystem. Ingen jäst eller socker får tillföras jästen och Agathe har aldrig haft problem med att jäsningen inte börjar, utan snarare tvärtom, att jäsningen vill ta fart för fort. Cidern får en högre kvalitet om den får jäsa långsamt.
Vi får prova cider direkt från fatet i lagringskällaren!

Och så får vi prova hela sortimentet av calvados, pommeau och cider i gårdsbutiken.Och så får vi prova hela sortimentet av calvados, pommeau och cider i gårdsbutiken.

I butiken finns mycket roligt att titta på, till exempel utrustningen man använde för att sätta i korken, calvadosmarmelad och instruktionstavla för produktion av calvados!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar