söndag 31 oktober 2010

Riktig norrländsk cider

Söder om Västerbotten, utefter Ångermanlands Höga Kust, finns det område med det kanske mest spännande ciderprojektet här i landet, Brännlands Cider
Bakom initiativet står entreprenören Andreas Sundgren tillsammans med sin bror Thomas Sundgren samt Kristofer Bernander.

Detta är det första året och produkter till försäljning förväntar de sig att ha mot slutet av nästa år. Innan de är där kommer det att finnas mycket experiment och lärande, bland annat genom studieresor till Frankrike, Kanada och England. Just nu har de sex olika varianter baserade på olika äppelsorter som ska utvärderas och utvecklas. Funderingar finns på att göra stilla cider, mousserande cider och även iscider. Äppelsorterna de använt är främst Säfstaholm, Transparente Blanche och Brännland Molotov.

I år har de plockat äpplen från egna träd och träd hos grannar och ödeträdgårdar. Nästa vår ska de plantera sin egen äppelträdgård. Det blir 30-40 äppelträd på en äng vid Ullångersfjärden.

Målet är att skapa en helt ny cider i Sverige. Brännlands Cider vill återerövra alla bortglömda äpplen i Sverige som annars bara skulle falla till marken. All cider från Brännlands ska vara tillverkad av 100% äppelmust, helt utan tillsatser.




torsdag 28 oktober 2010

Så pinsamt, Kiviks!

Hittade detta lågvattenmärke på ICA. Kiviks musteri lovar ÄKTA äppelcider, men vänder man på flaskan och läser innehållsförteckningen får man veta att endast 15% är frukt (och denna lilla del är en blandning mellan äppeljuice och äppelvin). Man kan ju undra vad som egentligen är äkta i en dryck där man tillsatt både äppelarom och färgämne och som till största delen består av kolsyrat vatten. Tja, som äkta äppelläsk kunde det kanske passera.

söndag 24 oktober 2010

Mustning

Det var i full fart och i sista stund som vi mustade.
Det mesta av äpplena hade vi plockat för några veckor sedan och så har de fått ligga och mogna färdigt så att smakerna fått utvecklas och sockerhalten i dem höjts.
Ska det bli cider av musten ska man försöka hitta olika äppelsorter, såväl söta, sura som beska för att få en balanserad smak på cidern. För vår del blev det främst melonäpplen, vildäpplen och Åkerö.

tisdag 19 oktober 2010

Drömmen om paradiset


Jag kan egentligen inte förstå varför jag nödvändigtvis ska drömma om ett persikoträd.
Jag har försökt med fikonträd nu i sommar och det fick faktiskt tre små fikon. Men nu ser det lilla trädet ser så ledset ut. Och ändå ska vi envisas med att försöka...

Vi har delar från Arabias servis "Paradis". På deras mönster samsas vindruvor, vinbär, penséer och plommon. Och visst, allt det där tillsammans är ju paradiset för oss nordbor.

Jag läser i dag i WOW news (www.wownews.se) att svenska viner blir allt bättre trots att de har så mycket emot sig (typ klimat och så...). Främst är det Gotland och Skåne som märker ut sig som vindistrikt. Det finns i Sverige ett tiotal gårdar som kommersiellt producerar vin, om än i mycket små kvantiteter till höga priser.
På Öland planeras ett stort vincentrum. Det ska ligga på ett stenbrott vid havet, utanför Löttorp på norra Öland. Det är än så länge början på en lång resa, om ca 3 år kommer man kunna skörda de första druvorna för vinproduktion.

Nej, skam den som ger sig. Visst är det både imponerande och roligt. Men det skulle ju finnas lättare vägar att gå. Äppelträd växer ju så bra i vårt klimat och ändå låter vi denna råvara bara trillar till marken varje höst. Varför inte med lika stora ambitioner börja ta tillvara äpplen och kunskap om äppelsorter för produktion av cider? Jäst äppeldryck är ju också kulturdryck med lång historia och ett imponerande hantverk.

Och blommande äppellundar är ju inte heller så illa.

måndag 18 oktober 2010

Höstens färskaste cider

Cidre Nouveau är en lätt och fruktig cider som jäst under en kort period och sedan inte fått mogna genom lagring.
Det är en gammal tradition att dricka Cidre Nouveau som nu igen blivit populär i främst Frankrike. Producenterna har inspirerats av Beaujolais Nouveau framgångar, vinet från distriktet Beaujolais som bara fått jäsa en kort tid. Beaujolais Nouveau får börja säljas från och med tredje torsdagen i november och fraktas då snabbt ut i världen. Några ciderproducenter har också de lyckats nå ut på bred front med Cidre Nouveau, till exempel Ecusson som förra året med flyg skickade stora mängder av sin färskaste cider till Japan direkt från Normandie.


fredag 15 oktober 2010

Traditionella koppar

Nästan 80% av all cider som konsumeras i Frankrike dricker man i Normandie och Bretagne! Det traditionella i dessa områden är att man dricker cider ur koppar av keramik.

tisdag 5 oktober 2010

En ciderkung!


Eric Bordelet är en alldeles unik producent av cider. Hans vilja är att förnya och revolutionera cidertraditionen och att höja cidern till nya nivåer. Och han gör verkligen vad han kan. Eric Bordelet är i grunden sommelier och har bland annat varit ansvarig för vinkällaren på den tre-stjärniga krogen Arpege i Paris. Men i sitt arbete saknade han riktigt bra kvalitets cider. Han bestämde sig för att göra något åt det och lämnade livet i Paris för att flytta hem till sin familjegård i Normandie och utökade odlingarna där. I dag har han fruktträd på 15 hektar och där finns ett 20-tal olika äppelsorter och ungefär lika många sorters päronträd. Hela gården är biodynamisk. Frukten plockas och sorteras i träkorgar. Noggrant väljs och bandas olika sorter. Bordelet jäser sin cider i ungefär 3 månader och lagrar den sedan på fat ungefär ett år.



Poire prisonnie


Jag tycker det är så fascinerande med dessa flaskor med fångad frukt. Hittade några bilder där man kan se hur flaskorna faktiskt hänger på träden med frukt växande inne i flaskan. Bilderna är inte så bra, men det ser ju fantastiskt ut ändå. Hur kommer man på alla dessa idéer!

Äpplena är plockade

Under några soliga eftermiddagar har trädgårdens alla äpplen plockats. Nu ska de ligga och mogna i några veckor för att sedan mustas. Det som varit fint av fallfrukten ska också bli cider, men mest har vi klättrat och hängt i våra gigantiska äppelträd. Till nästa år ska det bli höga stegar!

Här nära finns också en stor ödeträdgård där vi också plockat olika söta sorter till vår cider.


Vid traditionell cidertillverkning ska äpplena "svettas" ett par veckor innan de mustas. Denna lagring kan göras utomhus (om det inte är för kallt) eller i ett kallt förråd. Det görs för att höja sockerhalten i äpplena och för att förhöja äpplets arom.