I södra Normandie, i Charchigné, finns Château de Hauteville nära gränsen till Pays de la Loire. Här har Eric Bordelets familj brukat jorden i generation. De har tillverkat cider för husbehov men aldrig har det vridits och vänts på cidertraditionen som det görs nu. Eric Bordelet är sommelier och utbildad vinproducent och han var under många år ansvarig för vinkällaren på den trestjärniga restaurangen Apergé i Paris. Någon cider värd namnet fanns inte att servera i dessa sammanhang och han längtade tillbaka till sina barndomstrakter. Drömmen att bygga upp sin egen produktion av cider och calvados som skulle kunna mäta sig med de allra finaste vinerna växte sig allt starkare.
Eric Bordelet startade sin verksamhet 1990. Bordelet har planterat sorter som man traditionellt odlat här. Han iakttar de fruktträd som finns i hans del av landet och letar efter små frukter med bra smak. När han hittar dem planterar han dem bland sina odlingar och ger sorterna egna namn, kanske efter någon person som han tycker om eller efter en plats. Han har planterat ca 70 hektar träd. Äppelsorternas bidrag till cidern är det mest centrala i Bordelet arbete.
-Varieties are my game, som han själv förklara det.
På 1920-talet brann slottet och Eric Bordelet har nyligen köpt ruinen. Den stora, kalla källaren använder han som lager för sin calvados och har även mycket cider lagrad ända från 1990-talet.
I delar av äppelträdgården går fåren under träden.
Eric vid porten till det gamla slottets äppelträdgård.
Eric planerar att bygga upp slottet igen för att det ska rymma hans produktion.
I de nya delarna av äppelträdgården står vartannat äppel och päronträd. Deras rotsystem ser olika ut och samsas därför bredvid varandra samt blir päronträden äldre.
Frukten plockas i lådorna, nummer på lådan anger sort av äppel eller päron
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar