onsdag 21 mars 2012

Äkta cider på Strömsö

I SVTs Strömsö uppmärksammas äkta cider. De provar fransk och engelsk cider och de slår fast att äkta cider är trendigt, läskande och användbart till vår skandinaviska matkultur!

De rekommenderar halvtorr fransk cider till revbensspjäll med rotmos och äppelsylt och en halvsöt fransk cider till äppelpaj med kanel och vaniljsås. Också till kryddheta rätter med söta inslag, där lyckade vinkombinationer kan vara svåra att hitta, kan en smakrik äkta cider passa förträffligt.

Deras rekommendation till en söt efterrätt är Ecusson Bretagne som du bland annat hittar på ICA över hela landet.

"
bärnstensfärgad, rätt torr cider med intensiva toner av hemlagad äppelkompott, honung, stall och lite tjära. Den friska och fylliga smaken har inte någon brådska att lämna munnen."


Den rekommenderas till en crepes med äpple:
Skär äppelbitar av röda och gröna äpplen och woka dem i en rejäl klick smör. Strö över kanel och kardemumma efter smak och blanda i en matsked honung. Häll över ca en deciliter av den söta cidern du ska dricka till, rör om och låt puttra en stund. Stek en tunn plätt i smör på het värme. Plätten ska bara stekas på ena sidan. När ytan stelnat nästan helt brer du ut de wokade äpplena på halva plätten. Ringla över lite honung och vik över den tomma plätthalvan över fyllningen när plätten blivit gyllenbrun och frasig på undersidan. Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar