tisdag 19 oktober 2010

Drömmen om paradiset


Jag kan egentligen inte förstå varför jag nödvändigtvis ska drömma om ett persikoträd.
Jag har försökt med fikonträd nu i sommar och det fick faktiskt tre små fikon. Men nu ser det lilla trädet ser så ledset ut. Och ändå ska vi envisas med att försöka...

Vi har delar från Arabias servis "Paradis". På deras mönster samsas vindruvor, vinbär, penséer och plommon. Och visst, allt det där tillsammans är ju paradiset för oss nordbor.

Jag läser i dag i WOW news (www.wownews.se) att svenska viner blir allt bättre trots att de har så mycket emot sig (typ klimat och så...). Främst är det Gotland och Skåne som märker ut sig som vindistrikt. Det finns i Sverige ett tiotal gårdar som kommersiellt producerar vin, om än i mycket små kvantiteter till höga priser.
På Öland planeras ett stort vincentrum. Det ska ligga på ett stenbrott vid havet, utanför Löttorp på norra Öland. Det är än så länge början på en lång resa, om ca 3 år kommer man kunna skörda de första druvorna för vinproduktion.

Nej, skam den som ger sig. Visst är det både imponerande och roligt. Men det skulle ju finnas lättare vägar att gå. Äppelträd växer ju så bra i vårt klimat och ändå låter vi denna råvara bara trillar till marken varje höst. Varför inte med lika stora ambitioner börja ta tillvara äpplen och kunskap om äppelsorter för produktion av cider? Jäst äppeldryck är ju också kulturdryck med lång historia och ett imponerande hantverk.

Och blommande äppellundar är ju inte heller så illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar