söndag 31 oktober 2010

Riktig norrländsk cider

Söder om Västerbotten, utefter Ångermanlands Höga Kust, finns det område med det kanske mest spännande ciderprojektet här i landet, Brännlands Cider
Bakom initiativet står entreprenören Andreas Sundgren tillsammans med sin bror Thomas Sundgren samt Kristofer Bernander.

Detta är det första året och produkter till försäljning förväntar de sig att ha mot slutet av nästa år. Innan de är där kommer det att finnas mycket experiment och lärande, bland annat genom studieresor till Frankrike, Kanada och England. Just nu har de sex olika varianter baserade på olika äppelsorter som ska utvärderas och utvecklas. Funderingar finns på att göra stilla cider, mousserande cider och även iscider. Äppelsorterna de använt är främst Säfstaholm, Transparente Blanche och Brännland Molotov.

I år har de plockat äpplen från egna träd och träd hos grannar och ödeträdgårdar. Nästa vår ska de plantera sin egen äppelträdgård. Det blir 30-40 äppelträd på en äng vid Ullångersfjärden.

Målet är att skapa en helt ny cider i Sverige. Brännlands Cider vill återerövra alla bortglömda äpplen i Sverige som annars bara skulle falla till marken. All cider från Brännlands ska vara tillverkad av 100% äppelmust, helt utan tillsatser.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar