tisdag 5 oktober 2010

En ciderkung!


Eric Bordelet är en alldeles unik producent av cider. Hans vilja är att förnya och revolutionera cidertraditionen och att höja cidern till nya nivåer. Och han gör verkligen vad han kan. Eric Bordelet är i grunden sommelier och har bland annat varit ansvarig för vinkällaren på den tre-stjärniga krogen Arpege i Paris. Men i sitt arbete saknade han riktigt bra kvalitets cider. Han bestämde sig för att göra något åt det och lämnade livet i Paris för att flytta hem till sin familjegård i Normandie och utökade odlingarna där. I dag har han fruktträd på 15 hektar och där finns ett 20-tal olika äppelsorter och ungefär lika många sorters päronträd. Hela gården är biodynamisk. Frukten plockas och sorteras i träkorgar. Noggrant väljs och bandas olika sorter. Bordelet jäser sin cider i ungefär 3 månader och lagrar den sedan på fat ungefär ett år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar