Terroir handlar om doft och smak som kommer från en specifik plats, om hur ett geografiskt område ger upphov till en karaktäristisk produkt på grund av klimat, berggrund, jord, topografi, sluttningar och solexponering. Skillnaderna kan vara för för begränsade och väldefinierade platser. Även mänskliga faktorer räknas till terroiren, eftersom de är då kulturen skapas kring hur man tar hand om det som växer på jorden. Sammantaget handlar det om hur en karaktär och kultur från ett bestämt geografiskt område. Olika sorter trivs och utvecklas olika beroende på plats och det utvecklas olika kulturer kring handhavandet.
I Normandie och Bretagne finns en stor kunskap och tradition kring äpplet. Lokala sorter tas tillvara och ger karaktär till områdets cider.
Magnus Svensson på Gastronomigruppen ser också tydlig terroir i sin must från olika delar av Sverige. Magnus Svensson är kreativ ledare på Restaurang Akademien som letar äpplen över Sverige. Han vill undersöka olika äppelträdgårdars lägen och visa skillnader i terroir. Han letar äpplen från Skåne till Uppland och på en del platser blir skörden väldigt liten men buteljeras ändå var för sig på grund av dess unika karaktär. Efter att nu har mustat äpplen var för sig från samma gårdar i tre år är det tydligt för Magnus hur mycket terroir betyder för mustens karaktär. Han söker främst gamla odlingar och unika platser för att få fram den svenska originaliteten.
I år har Gastronomigruppen producerat 26000 flaskor (7 olika sorter). 6000 av dem är märkta med äppelsort och ursprungsområde medan de övriga är blandningar av olika äppelsorter men med ursprungsbeteckning.
I februari lanseras tre av Gastronomigruppens muster på Systembolaget.
söndag 28 november 2010
fredag 26 november 2010
Wow!
WOW news, en nyhetssajt om dryck, uppmärksammar denna vecka Cidersällskapet och vårt arbete för att cider i Sverige inte ska vara något annat än cider. Där kan man läsa att Cidersällskapet vill sprida information om äpple och ciderkulturen och tillhandahålla kunskap och fungera som ett forum för detta. Vil ni bli medlemmar är ni välkomna! Det kostar inget så det är bara att anmäla sig på www.riktigcider.se
torsdag 25 november 2010
torsdag 18 november 2010
Cider och calvadosprovningar
Nu äntligen drar vi igång vår provningsverksamhet på BYN Creperie och ciderie med full kraft. BYN är en fantastisk restaurang i Vasastan i Stockholm (Rödabergsg. 11). Man kan säga att de serverar crepes men det är mer sanningsenligt att påstå att de serverar konstverk. Kocken Bruno bygger fantastiska skapelser uppepå en galette eller en crepes (galetter är den matigare varianten med bovete och crepes den söta varianten, med rom i smeten). Jag upphör aldrig att överraskas och att fascineras av hans oväntade kombinationer och vackra uppläggningar. Byn är en riktig pärla!
Byn har en övervåning som är vigd åt provningar av drycker som härstammar ur äpplet och då främst cider och calvados. Där finns också duktiga provare med stort intresse och kunskap om äppelkultur. Till provningen av cider blir det ostar som kommer från samma område som cidern och till calvados tryfflar tillverkade av kocken själv.
Lördagar kl 17 är tiden som gäller och första tillfället är den 11/12.
Byn har en övervåning som är vigd åt provningar av drycker som härstammar ur äpplet och då främst cider och calvados. Där finns också duktiga provare med stort intresse och kunskap om äppelkultur. Till provningen av cider blir det ostar som kommer från samma område som cidern och till calvados tryfflar tillverkade av kocken själv.
Lördagar kl 17 är tiden som gäller och första tillfället är den 11/12.
fredag 12 november 2010
Novemberlängtan
Äppelträdet här utanför spretar sorgset med sina bara grenar. Man kan inte tro att det någonsin ska kunna blomma igen. Men våren brukar ju funka varje år, så vi får väl lita på att det i maj kommer att vara översållat med blommor; vita, lite ljusröda. Blommor som har samma form som vilda enkla rosor.
torsdag 11 november 2010
Cider från Alperna
Savoie är ett franskt departement i sydvästra delen av Frankrike i de franska Alperna. Här finns en cidertradition med rötter från 1400-talet som skiljer sig på flera sätt från den i övriga Frankrike. Landskapet och klimatet gör det möjligt för andra äppelsorter att växa än i Normandie och Bretagne. Den främsta producenten är Ciderie de Savoie och deras cider är främst gjord av en sorts äpplen, Croisons, som är ett mycket gammalt vildäpple. Ciderie de Savoie är inte en Single Variety eftersom där också finns små delar av äpplen från Champagne. Det som också skiljer cidern från Savoie från övriga Frankrike är att den får innehålla en större del päron, upp till 5% (i Bretagne får cidern inte innehålla några päron alls och Normandie 1%).
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)