Vi är glada att presentera två nya producenter som lanserades 2:a maj!
På Domaine de Kervéguen i Bretagne har släkten Baron tillverkat cider i flera generationer. Äpplena plockas för hand och får ligga skyddade och mogna ytterligare. Olika äppelsorter kan lagras olika länge, från någon vecka upp till två månader. De äpplen som används är cideräpplenav sorterna: Marie ménard, Doux coet ligné, Doux moen och Fréquin rouge. Äpplena pressas varsamt i en hampapress och lagras på ekfat under ett halvt år. Ingen kolsyra tillsätts och inte heller jäst då cidern är spontanjäst.
Domaine de Kervéguens cider är djupt gyllengul och har tillverkas på samma gård med samma arbetsmetoder i snart 200 år!
På Systembolaget den 2:a maj lanseras:
Cidre á l ́ancienne, 6%, 750ml Artiklenummer: 1501, 99 kr
Carpe Diem 3% 750ml Artikelnummer: 1544, 99 kr
Den 2:a maj lanserades också en cider från alplandskapet i Savoie, Frankrike. Här finns en speciell småskalig cidertradition som skiljer sig från produktionen i övriga Frankrike. Orsaken till detta är det speciella klimat och jordmån som finns i Savoie, vilket påverkar äppelsorter och deras karaktärer. Äpplena som växer här är mer lika vildäpplen och den mest använda sorten är Croisons (vilket betyder just ”vild”).
Päronen som används är främst av sorten Maudes. Lokala äpplen blandas också med äpplen från Champagne.
Cidern från Savoie har generellt mer syra än cider från Normandie och Bretagne, eftersom cider från Savoie innehåller 5% päron. Den är ett nationellt undantag från de franska reglerna kring cider som annars säger att man endast får använda mycket små kvantiteter päron i cidern (1-2% i Normandie och inte alls tillåtet i den Bretagnska cidern).
På Systembolaget finns:
Savoie Cidre Brut 5% Artikelnummer: 1551, 69 kr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar