torsdag 10 maj 2012

Två årgångar Åkerö-cider

Maria och Anders Britts bor på Södermalm i Stockholm, de har sitt arbetsliv här och barnen som går i skola. Men hela tiden finns Marias familjegård på Östgötaslätten närvarande och drömmarna och planerna på en ciderproduktion och företaget Östgötaslättens produktion. De har redan planterat 800 träd och köpt utrustning från ett nedlagt musteri. De har en stor kärlek till äpplet Åkerö som är och ska vara basen i deras cider.

Tillsammans med Riktig Ciders pommelier David Lagnetoft provar vi amerikansk cider och två årgångar av den egna produktionen. Maria och Anders har gjort en studieresa till USA och där besökt några olika producenter, bland annat en som ekfatslagrar sin cider.


Deras egen cider från 2009 är tillverkad av Åkerö och vildäpplen. Musten har fått jäsa varmt. Cidern har spontanjäst och vid buteljering har de lagt lite socker i varje flaska för att få den mousserande. Cidern har sedan fått jäsa färdigt. Vi överraskas av dess söta och vänliga smak med bevarad smak av Åkerö och en hög balanserad syra.
2010 års cider är också den gjord av Åkerö som har mustats tillsammans med rabarber. Cidern har sedan jäst spontant men denna gång kallt, ca 12°C. Orsaken att de blandat äpplena med rabarber är att vildäpplena mognat tidigare än Åkerö och när de var dags att musta fanns det inga vildäpplen kvar.

Vi enas kring att deras cider i sin karaktär skiljer sig från så väl den engelska som franska och ser fram emot att följa Östgötaslättens produktion och det fortsatta arbetet att på nytt söka och definiera den svenska cidertraditionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar