tisdag 31 augusti 2010

Ciderhusregler


Systembolaget har en stor och ambitiös hemsida, letar man kan man faktiskt hitta mycket om det mesta där. Mycket inspiration, recept och ett fantastiskt utbud av produkter.

Men lite förändring här och var kan man som äppelvän önska sig.


Till att börja med att klumpa ihop cider med blanddrycker. Vad som egentligen karaktäriserar en blanddryck verkar vara att det ska ha så lite som möjligt att göra med naturliga råvaror.
"Blanddrycker är smaksatt sprit som tyvärr ofta riktar sig till en yngre målgrupp" förklarar Systembolagets kundtjänst för mig.

Man kan också på Systembolagets webbplats hitta en uppslagsbok. Det är en imponerande sådan tills man kommer till avsnittet "Ciderhusreglerna". Där berättar man att i Sverige får endast jäst äppel- och päronjuice kallas cider. Men enligt de svenska reglerna så får en dryck kallas cider om den innehåller minst 15% äppeljuice. Sedan går det bra att tillsätta både socker, vatten, kolsyra och aromämnen. På Systembolagets hemsida kan man läsa rubriken: "Alkoläsk får inte kallas cider" och det kan man ju alltid önska sig...

I sin uppslagsbok beskriver de också de hårdare franska ciderreglerna där cider enbart får innehålla äpple och avslutar det stycket
"Helst ska den (franska cidern) vara lagrad ett tag och lätt oxiderad. Det är inte vad svenska ciderkonsumenter brukar tycka om. Det smakar som dåligt vin, tycker många, medan andra uppskattar sådan dryck som måltidsdryck."
Ack, ack...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar