söndag 29 augusti 2010

Vadå pommeau?

Det bortglömda mellanbarnet i skaran med calvados som mogen äldste och cider som sprudlande minsting är starkvinet Pommeau.
Pommeau är en blandning mellan en tredjedel ung calvados och två tredjedelar äppelmust som sedan lagras på ekfat i minst ett år och gärna mer. Resultatet blir ett starkvin på runt 17% som i Frankrike ofta dricks som aperitif men också passar utmärkt till ostar (gärna från Normandie!).
Orsaken till att pommeau är en så okänd dryck beror antagligen på en underlig fransk lag som inte tillät att marknadsföra Pommeau fram till början av 1990-talet. Vad orsaken till denna lag kan ha varit har ingen hittills kunnat förklara och är det någon som vet orsaken är vi såklart nyfikna! I dag exporteras det i alla fall mycket pommeau från Normandie och på Systembolaget finns till exempel god pommeau från Domaine Dupont (atikelnummer 89560, Pommeau de Normandie).
Lägg till bild

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar